Patent formules

Patent formules

 

Elk kruid in een formule heeft een bepaalde functie er is zelfs een hiërarchie:

  • De Keizer een absoluut noodzakelijk en het meest werkzame ingrediënt;
  • Een minister is werkzaam, maar werkt ook op andere “bij”klachten;
  • Een assistent versterkt het effect van de keizer en minister, vermindert bijwerkingen en werkt specifiek in op andere “bij”klachten;
  • Een boodschapper zorgt voor het werkzaam zijn van de formule op de benodigde plaats in het lichaam en zorgt dat er een harmonie ontstaat tussen alle kruiden in een formule.

Een Herbalist stelt aan de hand van de symptomen, gezien vanuit de Traditionele Chinese zienswijze, een formule samen en bepaalt hoe de kruidenformule door de patiënt moet worden gebruikt. Natuurlijk rekening houdend met het medicijngebruik van de patiënt. Een erkende Nederlandse apotheker die gespecialiseerd is in deze materie maakt de kruidenformule. Deze waakt over de kwaliteit en zuiverheid van de te gebruiken kruiden in de formule. De kruiden voldoen aan zowel de Europese als aan de Nederlandse wettelijke normen. Ook voldoen de kruiden aan de CITES (Convention of International Trade in Endangered Species of fauna and flora) wetgeving. Er is dus geen sprake van het gebruik van bedreigde dier- of plantsoorten in de formule!

De kruidenformule kan afhankelijk van de klachten in diverse vormen worden ingenomen of toegepast. Van zalf tot drankje en van capsules tot poeder. In overleg met de patiënt wordt hierin een keuze gemaakt.