5 elementen dieet

5 elementen dieet

 

Elk Orgaan is volgens de Chinese Geneeskunde verbonden met een bepaald Element (of Fase).

De Vijf Fasen zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Alle fasen zijn belangrijk, maar de spijsvertering hoort grotendeels bij de fase Aarde. Daarom moet voeding die verbonden is met deze fase de hoofdmoot van de voeding uitmaken. De andere fasen moeten echter allemaal vertegenwoordigd zijn. Overigens is een voedingsmiddel zelden uitsluitend verbonden met één van de fasen. Wel heeft elk voedingsmiddel een fase waarmee het duidelijk het meest verbonden is.

Voedsel uit het element Hout heeft vaak een meer of minder zure smaak. Voorbeelden zijn citroen, aardbei, yoghurt, witbier, karnemelk, maar ook kip, gerst, peterselie. Het is verbonden met het Orgaan Lever. De kleur is groen. Met mate zure voedingsmiddelen harmoniseren de Lever. Teveel zure voedingsmiddelen schaden de Lever.

Voedsel uit het element Vuur heeft doorgaans een bittere smaak. Voorbeelden zijn witlof, andijvie, tijm, basilicum, koffie, pils. Het is verbonden met het Orgaan Hart. De kleur is rood (maar niet alle rode voedsel is 'Vuur'-voedsel!). Met mate bittere voedingsmiddelen harmoniseren en stimuleren het Hart. Teveel bittere voedingsmiddelen (koffie!) schaden het Hart.

Voedsel uit het element Aarde heeft doorgaans een zoete smaak. Voorbeelden zijn tarwebrood, wortelen, pompoen, honing, rundvlees. Het is verbonden met het Orgaan Milt (= onder meer spijsvertering, energieopbouw). Zoet voedsel moet de basis van de maaltijd vormen. Te zoet voedsel of uitsluitend zoet voedsel (dat betreft met name suiker en andere zoetmiddelen) schaadt de Milt, en daarmee de energieopbouw. Het haalt als het ware de basis onder de harmonische overgangen tussen de verschillende fasen weg.

Voedsel uit het element Metaal heeft doorgaans een scherpe smaak. Voorbeelden zijn radijs, mosterdzaad, prei, peper, knoflook, sambal, sterrekers. Het is verbonden met het Orgaan Long. Met mate scherpe voedingsmiddelen harmoniseren en stimuleren de Long. Teveel scherpe voedingsmiddelen schaden de Long.

Voedsel uit het element Water heeft doorgaans een zoute smaak. Voorbeelden zijn zout, veel vissoorten en schelpdieren, peulvruchten, zeewieren, shoyu / tamari. Het is verbonden met het Orgaan Nier. Met mate zout voedsel stimuleert de Nier. Teveel zout voedsel schaadt de Nier.

Alvorens het voorschrijven  van een vijfelementen dieët wordt bepaaldt wat voor element het meest bij u past, afhankelijk hiervan wordt er een individuele dieët voor u gemaakt.