Electro acupunctuur

Electroacupunctuur is een boeiende toevoeging aan de andere vormen van acupunctuur. Dit door stroom op de naalden te zetten, de zigenaamde electriciteit op de naald.

Electroacupunctuur is een boeiende toevoeging aan de andere vormen van acupunctuur. Dit door stroom op de naalden te zetten, de zigenaamde electriciteit op de naald. Het heeft niets te maken met de Vollse electroacupunctuur, dat is een vorm van complexe homeopathie. Terwijl electroacupunctuur van bewezen nut is, is Vollse electroacupunctuur onwerkzaam.

Op de naalden wordt een kleine stroom gezet, waardoor de therapeutische effecten soms groter worden. Vooral bij pijnbehandeling is de elctroacupunctuur een mooie aanwinst. Deze vorm van acupunctuur wordt vaak ingezet bij moeilijk te behandelen pijnsyndromen en ook bij de behandeling van verlammingen volgend op een beroerte.

De behandeling bestaat uit een half uur tot drie kwartier, waarna het effect direct gemerkt moet worden. Voor de directe pijnstilling wordt een stroom met 100 Hertz gebruikt. Na de stimulatie met deze frequentie echter, komt de pijn vaak weer opzetten. Bij het gebruik van 2 Hertz ontstaat er een pijnstilling die langduriger stand houdt, vaak echter treedt dan niet direct de pijnstilling op. Daarom is de combinatie van 100 Herz en 2 Herz de optimale behandeling van pijnklachten. Academische anesthesisten gebruiken deze methode soms ook, maar spreken dan van subcutane electrostimulatie.

Prof.dr. Han heeft veel onderzoek gedaan naar de effecten van het afwisselend aanbieden van beide frequenties. Deze techniek heeft het effect dat er direct pijnstilling ontstaat en dat deze pijnstilling ook langer blijft. Electroacupunctuur is van bijzondere waarde bij de behandeling van chronische pijnsyndromen.