Oor acupunctuur

Oor acupunctuur

 

Oorschelp-acupunctuur of AURICULOTHERAPIE is het gebruik van de oorschelp voor diagnostische en therapeutische doeleinden. De oorschelp biedt ons de mogelijkheid het hele lichaam objectief te onderzoeken en te behandelen. Deze bijzonder oude vorm van geneeskunde heeft zijn wortels in het oude China liggen en wordt al beschreven in de Nei Jing Su Wen, 480 tot 200 voor Chr.

De Franse neuroloog Dr. Paul Nogier maakte een diepe studie van de ooracupunctuur en hij ontdekte o.a. de fysiologische verbanden tussen het oor en het menselijk embryo. Tevens slaagde hij erin de diversen reflexgebieden in kaart te brengen.

Hij ontdekte dat een lichte aanraking van een specifiek punt op de oorschelp een voelbare verandering van de polsslag van de patient veroorzaakte. Dit specifieke oorpunt was een reflex-somatotopie van een pathologie elders
in het lichaam. Raakte hij de oorschelp op een andere plaats aan, dan gebeurde er niets met de polsslag. Dr. Nogier noemde dit verschijnsel het Vasculair Atonoom Signaal ( VAS ). Vandaaruit ontwikkelde hij de neurologische
auriculo-cardiac reflex ( A.C.R. reflex ). Hiermee kon de interaktie tussen lichamelijke (somatisch), psychische en emotionele problemen verklaard worden, en verstoringen en pathologien in het lichaam opgespoord en behandeld worden. Hiermee gaf hij de auriculotherapie een wetenschappelijk onderbouwd fundament.

Ooracupunctuur berust op reflex-somatotopie en het therapiegebied strekt zich uit over het hele menselijke
lichaam en is zeer uitgebreid. Met name het bewegingsapparaat, banden, pezen, spieren en gewrichten evenals de rug reageren verbluffend op auriculoacupunctuur. Het is een uitstekende methode om het lichaam snel en bijzonder effectief te behandelen.

Deze westers-wetenschappelijke verklaring zoals ontdekt door dr. P. Nogier, de President of the Medical Study group of Lyon ( France ) geniet wereldwijde erkenning. Hij legde de neurologische auriculo-cardiac reflex ( A.C.R. reflex ) als wetenschappelijke basis voor de oor-acupunctuur therapie, en geniet internationale erkenning over heel de wereld.