Cosmetische acupunctuur

Cosmetische acupunctuur

 

Cosmetische acupunctuur  is een variant van acupunctuur, waarbij de behandeling specifiek gericht wordt op het gezicht en de uitstraling.
De behandeling bestaat uit twee delen.

De oude Chinezen spraken van de Shen die in het gezicht zich manifesteert. Wat wij een mooie uitstraling noemen. Daarvoor moet het gehele lichaam goed in balans zijn. De Chinezen kennen de verdeling tussen lichaam en ziel niet. Voor hen zijn het lichaam, de emoties en de gedachten allemaal manifestaties van een geheel. Bij cosmetische acupunctuur is het niet het belangrijkst om geïsoleerd rimpels minder te willen laten worden, maar om in balans te komen. Die balans is dan afleesbaar in hoe iemand eruit ziet.

Als onderdeel van het geheel worden de naalden zo gezet worden dat rimpels en wallen onder de ogen wel duidelijk minder kunnen worden. Maar daarvoor is meer nodig dan alleen acupunctuur. Bij holistische cosmetische acupunctuur behandelen we de hele persoon, en onderdelen van de cosmetische acupunctuur zijn voedings- en bewegings voorschriften, oefeningen vanuit de Chinese Yoga (de Qigong).

Omdat ons zenuwstelsel en onze geest direct een verbinding hebben met hoe we ons voelen en hoe we eruit zien. Een zorgelijk gelaat bijvoorbeeld is meer dan alleen een paar rimpels hier en daar! We richten ons op de bron van de zorgelijkheid, en niet op de geisoleerde rimpels. Versterken van de Qi en het gezicht Qi is levenskracht, dat wat je in je lijf voelt als je je goed voelt. Warmte, stroming, tintelen, zin in leven hebben. Cosmetische acupunctuur richt zich op het versterken van de Qi met name in het gezicht, zodat de huid en de uitstraling van iemand verbetert. Bij cosmetische acupunctuur wordt ook altijd naast de lokale behandelingen van het gezicht dus altijd gelet op de totale conditie. Een oorzaak voor te veel rimpels is een verminderde functie van, zoals de Chinezen dat noemen, de miltenergie. Bij cosmetische acupunctuur zal in dat geval ook de miltenergie versterkt worden door de acupuncturist. Van belang is te begrijpen dat miltenergie niets te maken heeft met de functie van de milt, zoals we dat in het Westen zien!

Ook dieetadviezen maken deel uit van cosmetische acupunctuur. Suiker is bijvoorbeeld altijd uit den boze, omdat het de miltenergie ondermijnt. Goed in je vel komen Om in aanmerking te komen voor cosmetische acupunctuur is een intake nodig. We bespreken dan de stappen die gezet kunnen gaan worden en de motivatie van de cliënt. We behandelen dus niet geïsoleerd wat rimpeltjes, maar maken gebruik van de gehele holistische benadering van de mens. Wij zien cosmetische acupunctuur niet als een geïsoleerde beauti-behandeling, maar als een kans om weer helemaal lekker in je vel te komen.

Neuroimmunologie en de huid

In de laatste tientallen jaren is uit onderzoek gebleken dat de huid en het immuunsysteem zeer nauw met het zenuwstelsel samenhangen. Er zijn zelfs speciale immuuncellen die in de huid voorkomen, de zogenaamde dendritische celllen. Huid en zenuwstelsel behoren beiden tot eenzelfde soort weefsel, het zogenaamde ectoderm. De moderne psychoneuroimmunologie heeft duidelijk gemaakt hoe innig de geest, het immuunsysteem en het zenuwstelsel met elkaar verbonden zijn. Vandaar dat moderne vormen van neuroacupunctuur door ons bij de cosmetische acupunctuur gevoegd worden. Als logische stap op basis van recente inzichten. Behandelingen De behandeling bestaat ten minste uit 10 sessies, van 3 kwartier-uur, en er wordt 'huiswerk' gegeven. We beginnen meestal met 2 behandelingen per week. Na de serie van 10 kiezen cliënten er vaak voor, om een maal per maand een soort 'onderhoudbehandeling' te volgen.